Rahim İçi Yapışıklıklar ve Tedavisi

Rahim İçi Yapışıklıklar ve Tedavisi

Rahim içi yapışıklıklar olarak ifade edilen durum, bunu ilk olarak tanımlayan kişinin adını almış ve Asherman sendromu olarak adlandırılmıştır. Rahim içi yapışıklıklar ise genellikle bir travmaya bağlı olarak gelişen durumları ifade eder. İstenmeyen gebeliğin sonlandırılması ya da düşük sonrası uygulanan kürtaj gibi uygulamalar, rahim içi yapılıklar için bir neden olabilir. Bunun dışında, doğum sonrasında bebeğin eşinin tamamen çıkmaması sebebi ile yapılan cerrahi müdahale gibi çeşitli sebepler de söz konusu olabilir. Bu durumda rahim içi yapışıklıkların tedavi edilmesi gerekir ve bunun için Histeroskopi yöntemi tercih edilir.

Rahim içi yapışıklık nedir?

Tıp dilinde Adezyon veya Sineşi olarak tanımlanan bu durum, çeşitli sebeplere bağlı olarak rahim içerisinde oluşan, yapışıklık olarak tanımlayabileceğimiz doku problemleridir. Asherman sendromu olarak da ifade edilen bu durum, rahimde pek çok farklı probleme sebep olabiliyor.

Rahim içi yapışıklıklar neden olur?

Rahim içi yapışıklıklar, çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bunlardan biri travmadır. Örneğin; bebeğin rahim içerisinde ölmesi sonucu gerçekleştirilen kürtaj ve doğumda bebeğin eşinin tam olarak çıkarılamaması sık görülen nedenlerdir.

Rahim içi yapışıklıkların belirtileri nelerdir?

Eğer kürtaja bağlı olarak ortaya çıkmış bir rahim içi yapışıklık durumu söz konusu ise adet kanamalarında azalma ya da tamamen kesilme görülebilir. Bu dikkat çekici bir belirtidir. Eğer tekrarlayan düşükler ya da hamile kalamama gibi durumları ortaya çıkaran bir rahim içi yapışıklık durumu varsa, bu kez ekstra bir belirti ortaya çıkmayabilir. Yani durum belirtisiz seyredebilir.

Rahim içi Yapışıklıklarda tanı nasıl konulur?

Tanı sürecinde genel olarak 4 farklı yol izlenir;

  • Ultrason muayenesi ve beraberinde SİS grafisi
  • Rahim filmi adı verilen HSG uygulaması
  • Jinekolojik muayene
  • Histeroskopi adı verilen rahim içi görüntüleme yöntemi

Rahim için yapışıklıklar nasıl tedavi edilir?

Rahim içi yapışıklıklar ve benzeri kadın hastalıklarında en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan Histeroskopi, pratik ve riskleri minimum olan bir uygulamadır. Rahim içerisine vajinal yoldan sokulan ve Histereskop adı verilen alet, hem bölgenin görüntüsünü verir, hem de yan aletler ile birlikte müdahale etme imkânı sağlar. Böylece rahim içi yapışıklıklar düzeltilebilir. Ancak ameliyat başarısını ifade etmek için belli durumlara dikkat etmek gerekiyor. Rahim içi yapışıklıkların tedavisinde, söz konusu durumun ne kadar alana yayılmış olduğu ve hangi yoğunlukta olduğu çok önemlidir. Buna göre ameliyatın başarı ihtimali artar ve azalır. Önemli bir diğer unsur ise hekimin tecrübesidir. Profesyonel ve de tecrübeli bir hekimden destek aldığınız sürece, mümkün olan en başarılı sonuca ulaşırsınız.

Rahim içi yapışıklıklar tedavi edilmezse ne olur?

Rahim içerisinde oluşan bu tür yapışıklıklar, gebelik olduğu takdirde önemli bir risk unsurudur. Düşük ve de erken doğum riski bu şartlar altında oldukça artmaktadır. Diğer taraftan düşük olmasa bile bebeğin eşi ile yani plasenta ile ilgili sorunlar olabilir. Doğum sırasında plasentanın çıkarılamaması gibi bir duruma bağlı olarak rahmin alınması bile gerekebilir. Kısacası bu tür bir durum söz konusu ise bunu tedavi etmek en doğru seçimdir. Ancak yine de özel durumunuza göre jinekolojik muayene sonrasında doktorunuz sizin için en doğru seçimi yapabilir. Doktorunuz muayene sonrasında gerekli gördüğü takdirde, bu durumdan kurtulma amaçlı Histeroskopi yaptırabilirsiniz.