Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu (POS), kadın hastalıklarına baktığımızda en sık karşılaşılan durumdur. Özellikle adet görememe, uzun aralıklar ile adet görme ya da düzensiz adet görme şeklinde kendini belli eden rahatsızlık, kanda androjen hormonlarının artışını tetiklemektedir. Bu da cilt, saç problemlerine, tüylenme sorununa sebep olur. Hastaların kan değerlerine bakıldığında FSH/LH değerlerinin 2’nin üzerinde olduğu görülür. Yumurtalıklarda iyi huylu, küçük kist şeklinde oluşarak beliren bu hastalık tedavi edilmediğinde kalp hastalıkları ve hipertansiyona gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir, zamanında tedavi edilmesi önemlidir.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

Herkeste farklı şekilde seyredebilir ve farklı belirtiler gösterebilir. Ancak genel olarak bu rahatsızlığın ortaya çıkardığı ve şüphe gerektiren belirtiler şunlardır;

  • İnsülin direnci
  • Kilo alma
  • Aşırı saç dökülmesi
  • Anormal tüylenme (Vücutta fazla kıllanma)
  • Sivilce ve akne problemleri (Yüz ve sırt bölgesinde aşırı sivilcelenme)
  • Düzensiz adet görme (Olağan dışı kanama ya da ergenlik döneminde bir ya da iki adet dönemi sonrası adet görememe)
  • Cilt dokusu değişikliği, el üstü lekelenmeleri
  • Baş ağrısı, Adet dönemlerinde alt karın bölgesinde, belde, kalçalarda ağrı
  • Kısırlık
  • Depresyon

Adet Düzensizliği İçin Ne Yapılmalı?

Bu konuda bir doktora muayene olunmalıdır. Doğurganlık döneminde gözlenen Polikistik Over Sendromu, ergenlikte kıllanmada artış, akne problemi ve adet düzensizlikleri ile kendini gösterir.

Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide hormon dengesi düzenlenmeli

Teşhisi için öncelikle fiziki muayene ve ultrason görüntüleme gerekir. Ultrason görüntüleri her zaman yeterli olmayabilir, kan testleri ile teşhis desteklenmelidir ve hormonal dengesizlikler tespit edilir. Eşlik eden rahatsızlıklar varsa, birlikte değerlendirilir ve elde edilen sonuçlara göre de tedavi protokolü belirlenir. Genellikle hormonal bozukluklar ile doğru orantılı olarak doğum kontrol hapları önerilir ve bununla birlikte adet düzenleyici ilaçlar verilir. Ancak bu duruma eşlik eden konular, tedaviyi farklılaştırabilir.

Tedavi, hastanın yaşı ve isteğine göre değişmektedir. Öncelikle hastanın hormonal dengesini düzenlemek ve düzenli adet görmesi sağlanmalıdır. Doğum kontrol hapları veya farklı hormonal tedaviler tercih edilebilir. Uzun süre tedavi edilmemesi ise yumurtlama bozukluklarını beraberinde getirir. Buna bağlı olarak da hamile kalamama sorunu gözlenebilir. Polikistik Over Sendromu olan hastalar hamile kalmak için farklı süreçler içinde yumurtayı geliştirici ve yumurtlamayı uyarıcı ilaç tedavilerine gerek duyulabilir, bu gebelikte başarılı sonuçlar alınmasını sağlar.

Hastalığın kontrol altına alınmaması ya da tedavisinin tamamlanmaması durumunda hastaların insülin direnci, Tip 2 diyabet, kıllanma artışı, akne, obezite ve kalp damar hastalıkları görülme riski vardır. Bu sebeple zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak ve tedavi olmak önemlidir.

Profesyonel, tecrübeli ve uzman bir doktordan randevu alabilir ve hızlıca muayene olup tedavinize başlayabilirsiniz. İstanbul Kadın Doğum Uzmanı diyince aklınıza gelen Sevgili doktorumuz Banu Göker Özdemir, Polikistik Over Sendromu gibi tedavi edilebilecek ancak zaman kaybedilmemesi gereken rahatsızlıklar için size gerekli ayrıntılı bilgilendirmeleri verip sizin içinizi rahatlatarak tedavi protokolünüzü belirler. Size sadece güvenilir ellere kendinizi bırakmak kalır, hemen iletişime geçin sağlığınızı önemseyin.