Laparoskopi ve Histeroskopi

Laparoskopi ve Histeroskopi

Laparoskopi ve Histeroskopi, Jinekoloji alanında sıklıkla kullanılan iki farklı teknolojidir. Benzer olmakla birlikte farklı özellikler ve imkânları ifade eden uygulamalar, pek çok farklı alanda kullanılabilir. Ancak en sık başvuruldukları alanın Jinekoloji olduğunu söyleyebiliriz.

Laparoskopi ve Histeroskopi nedir?

Laparoskopi, optik bir cihaz yardımı ile karın içinin gözlenmesi işlemidir. Göbek altından yapılan 1 cm boyunda bir kesi yardımı ile karın içerisine yerleştirilen cihaz, karın içinin aydınlatılmasını sağlamaktadır. Bunun alt noktalarından ise 3 – 5 mm’lik kesiler yardımı ile karın içine giren yardımcı aletler sayesinde müdahale etme imkânı sağlar. Yani hem rahim, yumurtalık tüplerini ilgilendiren hastalıklar izlenebilir, hem de bir problem söz konusu ise doğrudan müdahale edilebilir. Yani bir nevi ameliyat gibi bir operasyondur ancak sadece küçük delikler yardımı ile bu işlem gerçekleştirilir. Laparoskopi, bazı kanser vakaları da dâhil olmak üzere pek çok cerrahi girişimi yerine getirebilir. Bu sebeple de Jinekoloji dışında da farklı alanlarda kullanılabilir. Jinekoloji alanında ise sıklıkla gebe kalma problemleri yaşayan kadınların bu probleminin sebebini araştırma aşamasında kullanılmaktadır. Hatta sıklıkla kullanıldığı bir başka durum da rahim filmi sonucunda kanalların tıkalı olduğunun görülmesidir. Bu aşamada da kullanılabilmekte ve hastaya hiçbir sıkıntı yaratmamaktadır.

Histeroskopi de yine karın boşluğunun durumunu tespit etmeye yarayan bir işlemdir. Ancak Laparoskopi’den farklı olarak rahim ağzı ve rahim boşluğunun vajinal yoldan optik bir cihaz yardımı ile incelenmesidir. Genellikle kısırlık nedenlerinin araştırılması aşamasına başvurulan bir yöntemdir ve tekrarlayan düşüklerin teşhisinde de kullanılır. Kullanım amaçlarından bir diğeri anormal vajinal kanamaların nedenlerini araştırmaktır ve doğumsal anomalilerin teşhisinde de bu yönteme başvurulur. Bu tür teşhis edici amaçların yanı sıra tedavi etme amacı ile de Histeroskopi yapılabilmektedir. Önceden teşhis edilmiş olan myom ve poliplerin alınması, doğumsal şekil bozukluklarının düzeltilmesi gibi bazı işlemler tedavi amaçlı olarak Histeroskopi ile gerçekleştirilebilir. Cerrahi Histeroskopi adı verilen uygulamanın ise Laparoskopi ile benzer nitelikte olduğunu hatırlatalım. Her iki yöntem de karın boşluğunu gözlemleyip, tedavi etmeyi amaçlayan, riskleri neredeyse olmayan ve işlem sonrasında da sıkıntı yaratmayan uygulamalardır.