Adet Düzensizliği

Adet Düzensizliği

Adet döngüsü, 1. adet gününden sonrası adet kanaması başlangıcına kadar olan süre olarak hesaplanır ve genel olarak 21 ile 35 gün arasında değişen döngüler görülür. Adet Düzensizliği, adette pek çok farklı sebebe bağlı olarak bu düzenin dışında kanamalar gerçekleşebilir, aşırı kanama olabilir ya da her ay aynı aralıklar ile döngü gerçekleşmeyebilir.

Adet (Regl) Nedir?

Kadın üreme sisteminin çalışma prensibi, ortalama 28 günde bir hormonların etkisi ile olası bir gebeliğe hazırlanmak için rahim iç yüzeyinin kalınlaşması ve kan damarları yönünden zenginleşmesi, bunu takip eden süreçte de gebelik gerçekleşmemesi durumunda kalınlaşan endometrium tabakasının rahimden atılmasıdır. Bu döngü her ay devam eder ve adet ya da regl olarak bilinir. Tıbbi olarak ise menstrüasyon olarak ifade edilir.

Adet Sancısı Neden Olur? Şiddetli Adet Sancısı Nasıl Geçer?

Regl dönemi içinde vücuttan atılması gerekenler rahim duvarının düzenli kasılmasıyla atılır. Bu kasılmalar sırasında bölgede kan akımı ve oksijen azalmasıyla adet ağrısı oluşur. Kasıklar, bel, bazen bacak ve dizlere kadar vurabilen şiddetli bir ağrı olabilir. En doğru çözümü doktorunuza danışarak uygulayabilirsiniz. Gevşeme egzersizleri ve sıcak uygulamalar ya da uygun ilaçlar önerilebilir. Bunun haricinde son dönemlerde sıklıkla merak edilen konulardan biri olan “Sağlığımız açısından regl döneminde ped, tampon ya da regl kabı gibi farklı ürünlerden hangisini tercih etmemiz daha sağlıklı?”, “Üreme sistemimizi nasıl koruyabiliriz?” ile ilgili sorularınızın cevabını alabilirsiniz.

Adet Düzensizliği ya da Adet Gecikmesi Neden Olur?

Regl kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte 2-7 gün arasında sürer. Adet kanamalarının normal periyodunun dışına çıkması adet (regl) düzensizliği olarak bilinir. Düzenli adet görenlerde bu durumlardan kaynaklı yılda 1 veya 2 kez gecikmeler olabilir. Stres, çevresel ya da psikolojik faktörler, mevsimsel geçişler, hormonal durumlar ya da çeşitli ilaçlar adet gecikmelerinin ya da düzensizliğinin sebebi olabilir. Adet gecikmesi hamilelik belirtisi olabileceği gibi başka hastalıkların sebebi de olabilir. Ayrıca adet görme sırasında şiddetli kanama olması, dayanılmaz ağrı, kusma ve kramp yaşanması, baş dönmesi ve benzeri durumlar da yine adet düzensizliği işaretidir ve bu durumlarda da adet düzensizliğinin sebebi mutlaka uzman bir doktor tarafından araştırılmalıdır.

Adet Düzensizliği Nedenleri

Çeşitli sebeplere bağlı olarak görülebilir, en sık karşılaşılan adet düzensizliği nedenleri ise;

  • Adenomyozis, yani endometirial dokunun kalınlaşması durumu,
  • Yumurtlama eksikliği ya da yumurtlamaya bağlı diğer sorunlar,
  • Rahim ve yumurtalıklardaki Miyom, Polip ve Kist (Polikistik Over Sendromu) gibi sorunlar,
  • Kullanılan çeşitli hormon ilaçları (Doğum Kontrol Hapları vb.),
  • Östrojen hormonuna ya da diğer hormonlara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar,
  • Enfeksiyonlar,
  • Stres,
  • Aşırı kilo ya da düşük vücut ağırlığı,
  • Tiroid sorunları, kronik hastalıklar,
  • Erken menopoza girmektir.

Yaygın bir şekilde gözlenebilen bir durumdur. Ancak altta yatan sebep ya da sebeplerin tespit edilmesi ve bu durumun tedavi edilmesi son derece önemlidir. İstanbul Kadın Doğum Uzmanı (Nişantaşı Jinekolog) alternatifleri arasında “Doğumdan sonra adet düzensizliği sebebi nedir?, Adet gecikmesinin nedenleri ve çözümleri nelerdir?, 13 yaşında adet düzensizliği neden olur?,  Bunun için ne yapılmalı?, Adet gecikmesi çözüm?, Sık adet görme neden olur?, Menopoz öncesi adet kanamaları nasıl olur?, Bir ayda iki kere adet görme nedenleri?, Adet Düzensizliği nasıl düzelir?” gibi aklınıza takılan sorularınıza doktorumuz Banu Göker Özdemir’in önerileri ile çözüm bulabilirsiniz. Hemen şimdi randevu alarak doktorumuz ile görüşebilir, profesyonel destek alabilirsiniz.