Menopoz

Menopoz Nedir?

Menopoz bir hastalık değil, kadın hayatında üreme çağının bittiğini işaret eden bebeklik, ergenlik ve cinsel olgunluk gibi doğal olan dönemlerden biridir. Menopoz dönemine giren kadının, yumurtalıklarındaki folikül miktarı azalmıştır. Buna bağlı olarakta östrojen üretimi azdır. Devam eden süreçte ise östrojen üretimi tamamen kesilir ve yumurtalıklar da küçülür. Yani adet döngüsü son bulurken, üreme kabiliyeti de kaybolur.

35 yaşından sonra kadın ve erkeklerde başlayan kemik kaybı menopoz sonrası ilk 4-8 yılda östrojen düzeyinin azalmasıyla hızlanır. Osteoporoz kalça, el bileği ve omurga kemiklerinde kemik kırığı riskinin artmasıdır. Bu dönemde ayrıca kalp krizi, inme ve bazı hastalıklara yakalanma riski artar. Erken tanı ve erken tedavi önemlidir.

Kadınlarda 1 sene menstrüel kanama olmazsa menopoz tanısı kesinleşir. Menopoz öncesi bu dönemde yumurtalar tükenir ve yumurtalıklardan hormon salınımı durur. Böylece menstrüel kanamalar da kesilir. Öncesi ve sonrası geniş bir döneme yayılır, kadınlardan bazıları bu süreci şikayetsiz ya da hafif atlatır, bazıları ise zor dönemler yaşar. Menopoz dönemindeki destek tedavisi kişinin medikal geçmişi, sorunlarının şiddeti ve ne kadar etkilendiği değerlendirilerek yürütülmelidir.

Bu dönemde hastalarımızın aklına takılan önemli sorular var. Bunlar;

  • “Kaç ay adet görülmezse menopoz sayılır?,
  • Menopoz hangi tahlille belli olur?,
  • Menopozda hangi hormon yükselir?,
  • Hangi tahliller yapılır? Menopoz testi nedir?,
  • Menopozda hangi ilaçlar kullanılır? Hangi vitaminler alınmalıdır?,
  • Ateş basmasına kesin çözüm var mıdır?”

Bu soruların cevaplarını profesyonel bir doktordan almak isterseniz Doktor Banu Göker Özdemir bu süreçte size yol gösterebilir. Süreci kolaylaştırma, sağlıklı bir şekilde yönetmek için sizle tecrübelerini paylaşabilir. Menopozda ilk gelen sorulardan biri de Menopoz Yaşı…

Menopoz Yaşı Kaçtır?

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre, dünya genelinde menopoz yaşı 45 – 55 yaş aralığıdır. Türkiye için söz konusu olan yaş aralığı ise 46 – 48’dir.

Belirtileri Nelerdir?

Menopoz, kadın bedeninde pek çok farklı belirti ile ortaya çıkar. Her ne kadar her kadında birebir aynı durumlar görülmese de genel olarak olası belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ani terleme ve yanma,
  • Vajinal kuruluk, deride kuruma,
  • Baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk,
  • Sık idrara çıkma, idrar tutamama, sık görülen idrar yolu enfeksiyonları,
  • Genital organlarında küçülme (rahim, vajina, vulva ve üretra küçülür),
  • Saç dökülmesi ve deri incelmesi gibi durumlar ortaya çıkarken, yara iyileşmesinin de uzaması,
  • Kabızlık, basur, reflü ve safra taşı gibi sindirim sistemi sıkıntıları, ağız kuruluğu ve kötü tat alma, diş eti problemlerinin yaşanması,
  • Kolesterol ve tansiyon yükselmesine bağlı kalp hastalıklarına yakalanma riskinin artması,
  • Kemik mineral yoğunluğunun azalmaya başlamasına bağlı kırıklar, kemik erimesi sorunlarının ortaya çıkması gözlenebilir. Bu sebeple gerekli önlemlerin ve takviyelerin alınması önerilir.

Erken menopoz döneminin getirebileceği belirtilere bakmak istersek; Ruh hali değişimleri, Cinsel isteksizlik, Vajinal kuruluk, Sorunlu uyku ya da uykusuzluk, Sıcak basması ve gece terlemeleri, İdrar tutma zorluğu olarak sıralanabilir.

Menopoz Döneminde Yaşanan Şikayetler

  1. Sıcak basmaları ve terlemeler,
  2. Uyku bozuklukları, çarpıntı, depresyon ve duygu değişiklikleri,
  3. Unutkanlık, çabuk sinirlenme, baş ağrısı,
  4. Saçlarda dökülme ve incelme,
  5. Halsizlik ve kas eklem ağrıları,
  6. Ciltte kuruluk,
  7. Vajinal kuruluk, cinsel ilişkide ağrı ve cinsel isteksizlik,
  8. Ani sıkışma hissi, sık idrara çıkma ve idrar kaçırma,
  9. Vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarında artış,
  10. İştah artışı, yavaş metabolizmaya bağlı kilo artışıdır.

Menopoz sürecinde;

  • Dengeli ve sağlıklı bir diyet, yağdan uzak antioksidandan zengin besinlerle beslenme,
  • Kalsiyum ve D vitamini takviyeleri
  • Sigara ve alkolü bırakma,
  • Düzenli egzersiz (kemik kaybını yavaşlatma, kilo alımını azaltma, depresyon, kalp şeker hastalıklarının riskini azaltma) önerilir.
  • Seyrek ve düzensiz adet gören, sıcak basmaları ve psikolojik rahatsızlıkları olan bir kadından adetin üçüncü günü alınan kanda FSH ve LH hormonları artmışsa menopoz tanısı konabilir.

Hormon tedavileri menopoz dönemindeki ateş basması, kemik kaybı, kırık ve kolon kanseri riski şikayetlerini azaltır. Aynı zamanda vajinal kuruluğu ve buna bağlı şikayetlere de çözüm olabilir. Ancak bazı tedaviler kalp krizi, inme ve meme, rahim, mesane kanseri riskini arttırabilir. Bu nedenle gerekli tetkikler yapılmalı ve doktor kontrolünde tedaviye başlanmalıdır.

Doktorunuzun önerileri dışında, baharat ve kafeini azaltmak olabilir. Sıcak basmalarına karşı bir önlem olarak kat kat giyinilebilir ve sigara, alkolden uzak durulması faydalıdır. Doğal bir dönem olmakla birlikte, bu dönemde yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması, farklı hastalıkları tetiklemesine bağlı olarak gereken tedavilerin gerçekleştirilmesi için uzman bir hekimden yardım almanızda fayda vardır. Bunun için İstanbul Kadın Doğum uzmanlarından doktorumuz Banu Göker Özdemir’den hemen randevu alarak tecrübelerinden faydalanabilirsiniz.