Kapalı Rahim Ameliyatı

Kapalı Rahim Ameliyatı

Rahim ameliyatı çeşitli sebeplere bağlı olarak gerçekleştirilebilir ve yapılan bu işlem Histerektomi olarak ifade edilir. Laparoskopik Histerektomi ise kapalı rahim ameliyatı olarak tanımlanan işlemdir. Aslında iki farklı şekilde bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Klasik bir açık ameliyat şeklinde de rahim ameliyatı gerçekleştirilebilir, Laparoskopi adı verilen kapalı yöntem ile de yapılabilir. Ancak sayısız avantajı nedeniyle kapalı ameliyat tekniği daha çok tercih edilir.

Klasik Rahim Ameliyatı Nedir?

Klasik rahim ameliyatı, açık cerrahi olarak ifade edilen, neşter kullanılarak yapılan kesiler yardımıyla gerçekleştirilen geleneksel bir ameliyat yöntemidir. Kapalı ameliyatlar, genellikle küçük insizyonlar içeren, hatta bazen hiç insizyon içermeyen “minimal invaziv” cerrahi tekniklerin kullanıldığı uygulamalardır.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı rahim ameliyatında, açık olarak gerçekleştirilen ameliyatlara kıyasla çok daha küçük kesiler gerçekleştirilir ve bu noktalardan karın içerisine sokulana aletler ile ameliyat gerçekleştirilip çıkılır. Ortalama 1 santimetrelik kesiler yardımı ile kamera ve kullanılacak aletler karın boşluğuna girer ve bu sayede büyük kesiler ve çokça doku tahribinden kaçınılmış olur. Kapalı rahim ameliyatında, diğer Laparoskopik operasyonlarda da olduğu gibi genel anestezi uygulanmaktadır. Spinal ya da epidural gibi anestezi yöntemlerinin kullanılması mümkün değildir.

Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl Olur?

Laparoskopik histerektomi, pek çok farlı sebebe bağlı olarak gerçekleştirilebilir. Myom, adenomyozis, tedavi edilemeyen vajinal kanama, premalign lezyonlar, endometrial hiperplazi ve çok daha fazlası bu ameliyatı gerekli kılabilir. Ameliyat sonrası süreç ise ameliyat sebebi ve ameliyatın nasıl geçtiğine bağlı olarak değişmekle birlikte, genel olarak benzer nitelikte seyreder. Hastalar ortalama 1-2 gün gibi bir süre hastanede yatışın ardından taburcu olabilir ve evlerinde dinlenebilirler. İşe ve normal günlük yaşama dönüşleri ise 2-3 hafta kadar sürebilir. Operasyondan 1 ay sonra yapılan muayenede doktorun uygun bulması durumunda ise cinsel yaşama dönüş sağlanabilir, öncesinde kesinlikle uzak durmak gerekir. Kapalı rahim ameliyatının ardından ilk bir hafta yaşanan küçük vajinal kanamalar ya da lekelenme diyebileceğimiz durumlar olağandır ve korkulmamalıdır. Bu süreçte doktorunuzun uyarılarına dikkat etmeniz ise son derece önemlidir.

Kapalı Rahim Ameliyatının Avantajları

Kapalı rahim ameliyatı, daha az kesi olması ve daha hızlı bir iyileşme sürecinin yaşanması sebebi ile daha fazla tercih edilir. Bununla birlikte ameliyat riskleri de açık operasyona oranla çok daha azdır. Kesilerin küçük boyutta olması ile ilgili olarak daha az ameliyat izi kalmakta ve normal yaşama dönüş bu yöntem ile daha hızlı olabilmektedir.

Rahmin Alınması Tehlikeli Midir?

Rahmin alınması yani Histerektomi genellikle son derece güvenli bir uygulamadır. Nadiren riskler söz konusu olmaktadır. Abbdominal Histerektomiye dair olası riskler ise şunlar olabilir;

  • Kan pıhtıları,
  • İdrar yolu, mesane, rektum ya da diğer pelvik yapılarda hasarlar.

Rahim Alındıktan Sonra Spermler Nereye Gider?

Histerektomi sonrasında üreme yolunun kalan kısımları karın boşluğundan ayrılmış durumdadır. Bu durumda spermler normal vajinal sıvılar ile birlikte dışarı atılacaktır.