Doğal Doğum

Doğal Doğum Nedir?

Doğal doğum, kendiliğinden başlayan ve riskleri düşük şekilde gerçekleşen doğum şeklidir. Genellikle gebeliğin 37 ile 42. haftaları arasında beklenir. Doğal doğum bu dönemde başlayan kasılmalar ile birlikte bebeğin öncelikle başının gelmesi şeklinde süren ve tamamlanan doğum sürecidir

Eğer hamileliğinizde herhangi bir sağlık probleminiz bulunmuyorsa ve bebeğinizin gelişimi ile ilgili de her şey yolundaysa, doğal doğumu denememeniz için hiçbir sebep yok demektir. Doğal doğumu ‘denemek’ diyoruz, çünkü bazen en sağlıklı anne adayları bile doğumda çeşitli beklenmeyen durumlarla karşılaşabilir. O nedenle doğuma hazırlığın en önemli aşamalarından birini de akışa teslim olabilmektir. Elinizden gelenin en iyisini yapıp doğumunuza hazırlandıktan sonra tüm olasılıklara hazır bir şekilde kendinizi akışa bırakabilmek, doğuma hazırlanırken kullanılabilecek en doğru yaklaşım olarak kabul edilir.

Ancak her zaman doğal doğum mümkün olmayabilir ve bazen de doğal doğumun riskleri, farklı doğum şekillerini gerekli kılabilir. Doğumun ilerlemesini engelleyen bazı faktörlerin varlığında son derece kullanışlı, hatta çoğu zaman anne ve bebek için hayat kurtaran suni sancı, ağrı kesici, epidural, epizyotomi hatta sezaryen gibi medikal müdahaleler uygulanabilir. Ancak medikal müdahalelerin gereksiz yere kullanıldığı durumlarda doğumun doğal gidişatı olumsuz yönde etkilenebilir ve daha fazla müdahaleye gerek duyularak anne ve bebek için travmatik olabilecek bazı sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu noktada profesyonel bir uzman doktorun ellerine kendinizi emanet etmeniz hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir.

Her Vajinal Doğum, Doğal Doğum Mudur?

Her ne kadar doğal olarak gerçekleşen doğum, kendiliğinden başlayan kasılmaların ardından vajinal olarak gerçekleşen bir doğum şekli olsa da, her vajinal doğumu doğal doğum olarak nitelendirilmez. Bazen doğum sancılarının uzunluğu anne adayının sabrını ve dayanıklılığını deneyebilir ve bu noktada çeşitli müdahaleler gerekli olabilir. Bu noktada Gebelik ve Doğum sürecinin her anında sizinle beraber bu yolculukta olan doktorunuza güvenebilirsiniz.

Doğal Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Doğal yani normal doğumun, en önemli avantajı fizyolojik bir olay olarak gerçekleşmesidir. Buna bağlı olarak vücudun bu duruma adapte olması kolaylaşır. Doğum sonrasında da anne sadece birkaç saat içerisinde normal yaşam aktivitelerine dönebilir. Hızlıca bebeğini emzirmeye ve bu özel anların tadını çıkarmaya başlayabilir. Ancak her doğum çeşidinde olduğu gibi normal doğumda da hem bebek hem de anne için çeşitli risklerin olabileceği unutulmamalıdır. Kısacası normal doğumda da çeşitli dezavantajlar oluşabilir, diğer doğum türlerinde de oluşabilir.

Nihayetinde doğum şeklini belirleyen, anne baba adaylarının kararı ya da doktorun kararı değil, aslında bebeğin ta kendisidir. Doğum sürecinin uzaması, düzenli ve düzensiz kasılmaların olmasına karşın rahim ağzının açılmaması, bebeğin rahimdeki pozisyonu, iri bebek şüphesi ve aktif kanama durumları doğal doğum dışında farklı doğum şekillerini gerekli kılabilir.

Doktor seçimi ise tüm bu süreçte kendinizi güvende hissetmeniz için çok önemlidir. Hem profesyonel, hem tecrübeli, hem de iletişimi iyi olan sevgili doktorumuz Dr. Banu Göker Özdemir’den randevu alarak gebelik ve doğum sürecinizi en güvenli şekilde atlatabilirsiniz. Bebeğinize sağlıkla kavuşacağınızın hayali ile gebeliğin tadını çıkarabilirsiniz.