Bartholin Kisti Tedavisi

Bartholin Kisti nedir?

Bartholin kisti, genital hastalık türlerinden biridir ve belli sebeplerle, belli bir grupta görülebilir. Teşhis ve tedavi sürecinin doğru yönetilmesi halinde ise ortadan kaldırılabilir.

Bartholin kisti, bir dış genital hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Vulvada, dış dudakların iç tarafında şişlik oluşması durumudur. Çift taraflı şekilde oluşabildiği gibi, tek taraflı da olabilir. Genellikle tek taraflı olduğu gözlenir. Şişliğin boyutu ise farklılık gösterebiliyor. Bartholin kist, burada bulunan Bartholin bezlerinden alıyor adını ve bu bezlerin fonksiyonu, cinsel ilişki sırasında vajinanın kayganlaştırılmasıdır. Eğer bezlerin salgılama gerçekleştirdiği kanallarda tıkanma olursa, bezler içindeki salgıyı boşaltamaz ve şişlik meydana gelir. Bu da kistik bir görünümdür. Dolayısıyla Bartholin kisti olarak ifade edilir. Bartholin bezleri normal şartlarda çıplak gözle görülemez, ancak apseleşme söz konusu olduğunda halinde gözle görünür hale gelirler.

Kimlerde görülür?

Sıklıkla üreme çağında ve aktif cinsel yaşama sahip olan kadınlarda görülüyor olsa da, nadiren bakire kadınlarda da görülebilir. Bir travma, enfeksiyon ya da bulaşıcı hastalık bu oluşumu tetikleyebilir.

Bartholin Kisti neden olur?

Bartholin bezi kanallarının tıkanmasına bağlı olarak oluşan Bartholin kisti, cerrahi bir işleme, geçirilen bir enfeksiyona ya da travmaya bağlı olarak oluşabilir.

Bartholin Apsesi Nedir?

Bartholin Kisti oluşan kesenin kanal ağzı mikrop kaparak iltahap oluşturup tıkandığında bu Bartolin bezlerinin salgıları dışarı akamaz  ve burada biriken sıvı enfekte olursa püy dediğimiz iltihaplı bir sıvıyı oluşturur. Buna da “Bartolin Apsesi” denir.

Bartholin Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Bartholin Apsesi’nin ilk belirtilerine baktığımızda sadece şişlik gözlemlenir. Ancak klinik tablolara baktığımızda, kızarıklık, vücut sıcaklığında ısı artışı, hassasiyet, ağrı ve batma hissi de görülmektedir. Sıklıkla hastanın halsizlik hissettiğini de görebiliriz. Bununla birlikte herhangi bir şekilde bu şişlik içerisindeki yapı boşalırsa, hızlı bir şekilde Bartholin Apsesi’nin ortadan kaybolur. Oluşan rahatsızlık hisleri de geçer. Yaşanan şiddetli ağrı ve benzeri durumlar da bu şekilde hızlıca ortadan kaybolur ve hastalar rahatladığını ifade eder.

Bartholin Kisti Tedavisi

Hastalık çok ileri seviyelere gelmemiş ve aşırı bir şişlik oluşturmamışsa, tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte eğer şişlik çok artmışsa, antibiyotik baskısı altında cerrahi drenaj uygulanabilir.

Eğer küçük ve şikayet yaratmayan bir oluşum varsa, tedavi de gerekli olmayabilir ve özellikle genç kadınlarda bu yapıya dokunulmaz. Ancak tekrarlayan ve rahatsızlık oluşturan bir durum varsa, cerrahi alternatifler değerlendirilir. Lokal ya da sedasyon anestezi altında işlem gerçekleştirilebilir. Kist duvarının dışarıya doğru ağızlaştırılması işlemi ile yani Marsupializasyon tekniği kullanılarak, kist üzerinde 1 – 2 cm ölçüsünde bir kesi yapılır. Buradan kist içerisindeki mukus ya da apse yapı boşaltılır. Ortalama 10 dakika kadar süren operasyonun ardından 6 – 8 günlük bir zaman zarfında, kişi rahatsızlıktan tamamen kurtulmuş olur.