Genital Siğil Tedavisi

Genital siğil nedir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer alan genital siğil, Human Papilloma virüsü ile ortaya çıkar. HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan, kahverengi kabarıklıklardır ve rahatsız edici durumlar olarak ortaya çıkarlar. Cinsel yolla bulaşan ve bu şekilde dünya genelinde en çok bulaşan hastalık olmayı başaran HPV virüsü ve buna bağlı olan enfeksiyon, belli şekillerde teşhis edilip, tedavi edilebilir. Ancak genital siğil tedavisi kadar önemli olan bir diğer konu, aşılamadır. HPV virüsüne karşı yapılan aşılama sayesinde genital siğillerden korunulabilir. Genital siğil teşhis edildikten sonra ise doğal olarak tedavi süreci başlamaktadır. Bu aşamada, genital siğillerin temizlenmesi hedeflenir ve zaman kaybetmemek önemlidir.

Genital siğil bulaşmasındaki risk faktörleri nelerdir?

  • Erken yaşlarda cinsel ilişki yaşanması
  • Korunmasız cinsel ilişki
  • Geçmişte cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona yakalanmış olmak
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması

HPV virüsü vücudun hangi bölgelerinde ortaya çıkar?

HPV virüsü, vücutta farklı noktalarda konumlanabiliyor. Erkeklerde ve kadınlarda olası konumlarını şu şekilde ifade edebiliriz;

Kadınlarda; perianal bölge, vajina, dış genital alan, rahim ağzı.

Erkeklerde; perianal bölge ve dış genital alan.

Genital siğil belirtileri nelerdir?

HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan genital siğiller, her zaman belirti vermezler. Ancak genel olarak karşımıza çıkan belirti, genital alanda ortaya çıkan kabarık, yassı, pembe ya da kahverengi kabarıklıklardır. Dış genital bölgede yer alanları kaşıntı yapabilirken, iç genital bölgede yer alanlar kadınlarda kanama ile belirti verebilir.

Genital siğil tanısı nasıl konulur?

HPV virüsünün bulaşmasının ardından lezyon oluşma süresi genellikle 3 hafta ile 24 ay arasında değişebilir. Bu süre bazen yıllar bile alabilir. Ancak risk faktörleri bu süreyi kısaltabilir. Tanı sürecinde ise doktorunuzun isteyeceği HPV testi belirleyici olacaktır. Eğer fiziksel olarak bir belirti yoksa Smear de tanıda bir araç olabilir.

  1. Elektrokoterizasyon ile Tedavi

Elektrokoterizasyon ile yakma işlemi ilk akla gelen tedavi alternatiflerinden biridir. Özel uçlar yardımı ile siğil üzerine küçük elektrik akımlarının verilmesi sayesinde siğillerin yakılarak temizlenmesi mümkün olmaktadır. Oldukça iyi bir tedavi alternatifi olarak değerlendirilen yöntem, Kriyoterapi ile karşılaştırıldığında çok daha kalıcı bir tedavi sağlamaktadır.

  1. Kriyoterapi ile Tedavi

Kriyoterapi, koterizasyonun aksine yakma değil dondurma prensibi ile işlev kazanan bir genital siğil tedavisi alternatifidir. Sıvı nitrojen kullanılarak yapılan dondurma işlemi sırasında lokal anesteziye gerek kalmadığı gibi, 1 ile 5 gün arası bir zaman zarfında siğillerin siyahlaştığı, 15 gün içerisinde ise ciltten döküldüğü görülmektedir. Estetik açıdan tercih edilen bir yöntem olmakla birlikte, çeşitli merhemler ile kolayca yara bakımı yapılabilir ve konforlu bir tedavi süreci söz konusu olabilir. Bir genital siğil tedavisi seçeneği olarak Kriyoterapi, az sayıda ve çok büyük olmayan siğillerin varlığında maksimum etki gösteren bir yöntemdir. Eğer çok sayıda ve çok büyük siğillerden söz ediyorsak, etkili olmayabilir ve farklı tedavi yöntemleri değerlendirilmelidir.

  1. Lazer ile Tedavi

Genital siğil tedavisi denildiğinde en etkili yöntemlerden biri de lazerdir. Hem konforlu bir tedavi süreci sunar, hem de siğillerin sayısı, büyüklüğü ve benzeri detaylara bağlı olarak planlama yapılarak hızlı bir şekilde sonuç elde edilmeye başlanabilir. Özellikle tekrarlayan ve tedavisi zor olan siğil çeşitlerinde fraksiyonel lazerlerin cerrahi başlığı son derece etkili sonuçlar vermektedir. Tedavi sonrasında iz kalma ihtimali ise oldukça düşüktür. Genital siğil tedavisi olarak kullanılan lazer ile dokuya zarar verilmediği için iyileşme süresi de son derece hızlı olmaktadır. Ancak mevcut siğil sayısı ve şiddetine bağlı olarak seans planlaması yapılır ve 1’den fazla seans gerekli olabilir.

  1. İlaç ile Tedavi

Bazı durumlarda genital siğil tedavisi için çeşitli kimyasal ilaçlardan destek alınabilir. Yani bazı kremler ve jeller faydalı olabilir. Ancak bu tür ilaçların bir hekim tarafından reçete edilmiş olması önemlidir. Kontrolsüz bir şekilde hiçbir ilaç ve tedavi önerilmez. Her hastanın durumu özeldir ve bu sebeple uzman bir doktordan randevu alarak muayene olmak ve doktorun yönlendirmeleri ile hareket etmek önemlidir.