Endometriozis Tedavisi

Endometriozis nedir, nerede oluşur?

Endometriozis adı, Endometrium’dan yani rahim iç duvarında yer alan dokudan gelir. Bu dokuyu oluşturan hücrelerin, rahim dışında farklı noktalara ulaşması ve yayılım göstermesi ise bu hastalığı ortaya çıkarır. Genellikle Endometrium hücre yapısının, yumurtalıklar ve tüpler gibi organlar üzerine yayılım gösterdiği vakalar ile sık karşılaşılabilir. Ancak karın boşluğu ve uzak olan bazı organlarda da görülebilir.

Buradaki problem normal adet döngüsünde, rahim duvarı içinde yer alan bu doku hücrelerinin kanama ile dışarı atılması, ama diğer organlara yayılan dokunun atılamayarak bu bölgede enflamasyon ve şişlikler oluşturmasıdır. Bu durumda ise çeşitli lezyonlar oluşabilir, sıklıkla da çikolata kisti adı verilen tablo ortaya çıkar.

Çikolata Kisti

Rahim dokusunun diğer pelvik organlara da sıçraması, çikolata kisti adı verilen oluşumlara sebep olmaktadır. Bu tür lezyonlar, istenmeyen etkiler oluşturur ve yaşam kalitesini düşürür. Bu doku değişimi, çikolata kistinin temel sebebi olarak ifade edilebilir.

Endometriozis Tedavileri Nelerdir?

Sıklıkla tercih edilen tedaviler şu şekildedir; hormonal kontraseptifler, doğum kontrol hapları, yamalar ve vajinal halkalar. Bu tür uygulamalar, her ay endometriyal dokunun birikmesinden sorumlu olan hormonların kontrolüne yardımcı olacaktır. Pek çok kadının hormonal kontraseptif kullanım dönemlerinde daha hafif ve daha kısa süren adet akışı yaşadığı gözlenmiştir.

Endometriozis Nasıl Tedavi Edilir?

Endometriozis hastalığını ortadan kaldıran kesin bir tedavi ne yazık ki yoktur. Bireysel farklılıklar önemli bir unsur olarak karşımıza çıkar ve tedavi gerçekleştirilmiş olsa dahi hastalık tekrarlayabilir. Genellikle 2 yıllık tekrarlama sıklığı gözlenir ve %20 olan risk, süre uzadıkça artış gösterir.

Endometriozis tedavisi, duruma göre ilaç ile ya da cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Hastalığın şiddeti, nedeni ve de hastanın spesifik durumu değerlendirilerek tedavi yöntemine karar verilebilir. İlaçların yeterli olmadığı durumda cerrahi yöntemler tercih edilmelidir. Yapılan bu işlem ile hissedilen şiddetli ağrıların ortadan kaldırılması, varsa kısırlık gibi durumların da giderilmesi amaçlanır.

Endometriozis Ameliyatı

Endometriozis ameliyatı denildiğinde genellikle Laparoskopi akla gelmektedir. Bir cerrahi tedavi şekli olarak tercih edilen bu yöntem, klasik cerrahi yöntemlerden farklı olarak çok daha küçük kesiler ile gerçekleştirilir ve risklerinin az olması ile birlikte hastanın da çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesi mümkün olmaktadır. Her ne kadar ameliyat her zaman öncelikli seçenek olmasa da bazen gerekli olabilir. Özellikle de doğum yapmamış olan kadınlarda ameliyat, bir Endometriozis tedavisi seçeneği olarak en sona bırakılmaktadır ve mümkün olduğunca ilaçla Endometriozis tedavisi gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Endometriozis tedavisi, kişiye ve hastalığın mevcut durumuna göre planlanmaktadır ve bu süreci asıl şekillendirecek kişi ise doktorunuzdur. Uzman doktorumuz Prof. Dr Banu Göker Özdemir ile iletişime geçip, muayane olarak en doğru tedavi şekli ile sağlığınıza kavuşabilirsiniz.