Dört Boyutlu Ultrason

Dört Boyutlu Ultrason

Dört boyutlu ultrason, günümüzde sıklıkla tercih edilen ve önemli avantajları olan bir teknolojidir. Ultrason tarama, genel itibariyle vücutta dilim görüntüleri elde etmek amacıyla yüksek frekanslı ses dalgaları gönderilmesi şeklinde çalışır ve bize internal fetal anatomi görüntülerini sağlayan bir klinik araç olarak kullanılır. Bilgiyi görünür kıldığı, verileri görüntüye çevirdiği için ise pek çok avantaj sağlar ve öngörü kazandırır.

Dört Boyutlu Ultrason Ne İşe Yarar?

Dört Boyutlu Ultrason, diğer bir ifade ile 4D Sonografi, organların gerçek zamanlı görüntülenmesini sağlar. Gebelikte ise fetüsün görüntülenmesinde kullanılır. Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti veya bebeğin sonraki hayatını tehdit eden, gelişme riski olan bir  hastalığın erken tespiti için kullanılan ayrıntılı ultrasonografi işlemi anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla son derece önemlidir. İnvaziv olmayan bir işlemdir ve embriyo için zararları bilinen radyasyonu kullanmaması sebebi ile zararsızdır. Dört Boyutlu Ultrason gebelik sırasında bebeğin çeşitli fiziksel özelliklerini de ön plana çıkarır. Bu aileler için bebekleri ile ilk karşılaşma olduğundan çok anlamlıyken, aynı zamanda yarık dudak, yarık damak, eksik parmak ve omurilik bozuklukları gibi sorunların tespit edilmesi için de önemlidir. Dört Boyutlu Ultrason ile tespit edilen bu tür durumlar için erken dönemde çeşitli önlemler alınabilir ve planlama yapılabilir. Yani doğum öncesinde bu tür fiziksel olarak gözlemlenebilen bir durumun tespit edilmesi, sürecin planlanmasında büyük önem taşır. Bununla birlikte pek çok durum bu teknoloji sayesinde, normalden çok daha erken tespit edilebilir. Örneğin, ense kalınlığı ölçümünü mümkün kılan bu yöntem ile 3. ay itibariyle Down Sendromu taraması yapılabilir. İleri gebelik haftalarında ise bebeğin kan dolaşımının değerlendirilmesi, bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi, bebeğin iyilik halinin tespiti ve en son olarak da normal vajinal doğum şansının olup olmadığının değerlendirilmesi amacı ile ultrasonografik işlemler uygulanabilir.

Dört Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Dört Boyutlu Ultrason kontrolünü genellikle doktorumuz rutin olarak 11 ve 13. haftalar arası dönemde ve 18 ile 23. haftalar arası dönemde yapar.  Riskli gebeliklerde ise bunlara ek olarak 24. hafta ve sonrasında da yapılabilir.

Detaylı Ultrason Nedir?

Yüksek görüntü kalitesiyle ve bebeğin tüm organlarının incelendiği bir muayenedir. Perinatoloji uzmanları tarafından yapılır ve hastaya bir rapor olarak sunulur. Detaylı Ultrason için aç karnına gelmeniz gerekmez. Ultrasonografi işlemi size ve bebeğinize zarar vermez.

Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Detaylı Ultrason gebeliğin

  • 11-13. haftaları (Tüm gebelerde)
  • 18-23. haftaları (Tüm gebelerde)
  • 24. hafta ve sonrasında (Yüksek riskli gebeliklerde) yapılır.

Detaylı Ultrason Nasıl Yapılır?

Karından yapılır. Sonrasında rahim ağzının ölçümü ve gerekirse bazı detaylar için vajinal yoldan ultrasonografi yapılır.

İlk Üç Ay Erken Gebelik Ultrasonografisinde Neler İncelenir?

  • Gebelik kesesinin sayısı ve yerleşim yerleri,
  • Gebeliğin iç veya dış gebelik ayrımının yapılması,
  • Gebelik kesesinin gelişimini gösteren yapısı,
  • Bebeğin kalp atış hızı ve ritmi,
  • İkiz gebeliklerde bebeklerin eşlerinin tek veya ayrı olduğunun incelenmesi,
  • Rahim ağzının (serviks) değerlendirmesi,
  • Gebelik kesesi ile ilişkili kanama olup olmadığı kontrol edilir.

11-13 Hafta Ayrıntılı Ultrasonografisinde Neler İncelenir?

Bu ultrasonografi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir, işlem karından ve vajinal yoldan yapılır. Detaylı incelemenin ilk basamağı kabul edilen 11-13. hafta ultrasonografi işlemi ile bebeğiniz hakkında aşağıdaki bilgiler elde edilir;

  • Bebeğin gelişim haftası
  • Bebeğin eşinin yerleşim yeri
  • Bebeğin suyunun miktarı
  • Bebeğin ense saydamlığının kalınlığının ölçülmesi
  • Bebeğin burun kemiğinin incelenmesi
  • Bebeğin kalp yapısı ile ilgili temel bulgular
  • Bebeğin diğer gelişim bölgeleri olan beyin, mide, böbrekler, mesane, karın duvarı, bağırsaklar, omurga, el ve ayaklar hakkında ilk ve önemli bilgiler
  • Bebeğin özel damar yapılarının Renkli Doppler ile incelenmesi de doktorunuz tarafından gerekli durumlarda önerilirse uygulanmaktadır.
  • Rahim ağzının (serviks) değerlendirmesi.

Bu inceleme ile gebeliğin 11-13. haftalarında bebeğiniz hakkında olası genetik ya da görülür sakatlık ihtimalinin ilk araştırması gerçekleştirilmiş olur. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde 11-13. Hafta ultrasonografi işlemi uygulanmaktadır.

18-23 Hafta Ayrıntılı Ultrasonografisinde Neler İncelenir?

İlk trimester ayrıntılı ultrasonografisinin ardından gebeliğin 18-23. haftaları arasında ayrıntılı ikinci bir ultrasonografik inceleme daha yapılır. Gebelik izleminin en önemli parametreleri arasındadır. İşlem, 30-45 dakika ile 1 saati süre arasında değişmektedir, gerekli görülürse ileriki günlerde tekrarlanabilir.

Fetal Kalp Ultrasonografi – Ekokardiyografi

Anne karnında bebeğin ilk kalp incelemesi gebeliğin 11-13. Haftalarındaki 1. Trimester detay ultrasonografisinde yapılır. Ancak bu incelemenin gebeliğin ileri haftalarında tekrar edilmesi gerekir. 18-23. haftalar arasında yapılan ayrıntılı ultrasonografi ile bebeğin kalbi bir kez daha değerlendirilir. Ancak daha ayrınlı fetal kalp değerlendirmesi için 22. hafta uygun zamandır. Bazı kalp hastalıkları daha sonraki gebelik haftalarında kendini gösterdiği için, risk faktörleri var ise ileri gebelik haftalarında yeniden değerlendirmek doğru olacaktır.

Fetal kalp incelemesindeki risk faktörleri;

  • Önceki gebeliğinde kalp anomalisine sahip bebeği olan ailelerinde,
  • Şeker hastalığı gibi bazı metabolik hastalığı olan anne adaylarında,
  • Anne veya baba adayında doğumsal kalp kusuru olan aileler,
  • Tek yumurta ikizi olan ikiz gebeliklerde,
  • Sara olan anne adaylarında,
  • Gebeliğin erken dönemlerinde bazı enfeksiyonları geçiren anne adaylarında,
  • Belli grup ilaç kullanımı olan anne adaylarında,
  • 1.ve 2. Trimester incelemelerinde fetal kalp hastalığı şüphesi bertaraf edilmemiş ise bu ultrasonografi işlemi gebeliğin son üç ayında tekrar edilmelidir. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde fetal ekokardiyografi hizmeti verilmektedir.

24 Hafta ve Üzeri Ayrıntılı Ultrasonografisinde Neler İncelenir?

Hastaların bazı özel nedenleri gerekçesi ile ileri gebelik haftalarında da ayrıntılı ultrasonografi yapılmaktadır. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde 24. hafta ve sonrasında da gerekliliklere göre karar verilmektedir.

Dört Boyutlu Ultrason, standart prenatal muayenelerin bir parçası olarak genellikle karşımıza çıkmaz. Pek çok muayenenin kapsamında yer almayabilir, ancak genel muayene dışında istenirse yapılabilir. İstanbul Jinekolog klinikleri arasında profesyonel danışmanlık yaklaşımıyla hareket eden kliniğimizde prenatal muayeneye Dört Boyutlu Ultrason da dahildir. Bebeğinizi daha yakından görmenin ayrıcalığını yaşamaya ne dersiniz? Bu sayede tarama işlemini gerçekleştirmiş olmanın gönül rahatlığına da kavuşabilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevu için kliniğimizi hemen arayabilirsiniz.